עקרונות התומכים בתרגול יוגה
יוגה בגישת האשטאנגה ויניאסה מבוססת על תרגול דינאמי תוך כדי שימת לב לגוף הנע, שימת לב ליציבה ושימת לב לנשימה ולהתבוננות. קצב התרגול מותאם למתרגלים באופן הזרימה, באופן ההוראה, ובתרגול ברובד עמוק יותר של ריפוי ומדיטציה בתנועה.
השילוב בין נשימה מודעת לתנועה מודעת מעורר חום פנימי, מגביר את זרימת הדם, מנקה חסמים ורעלים ששקעו משרירי הגוף מהמפרקים ומהתודעה. תרגול בגישה זו מפתח מודעות גבוהה לגוף מפתח תבונה ומפתח עוצמה. היוגה מפתחת חוזק נפשי רוחני ופיזי כאחד.
עקרון הקשב
הפניית הקשב פנימה מאפשרת לנו חיבור לנשימה ולנוכחות, כאן ועכשיו.
דרך הגוף אנו ניגשים למרחב פנימי המאפשר התרחבות ובו זמנית מאפשר אינטימיות מלאה עם עצמנו. עיקרון הקשב עשוי להיות מאתגר לעיתים והרבה פעמים ללא עזיבת הקולות, הרחשים, סיפור הרקע, מה שהיה או שיהיה, יותר קשה להיכנס לרצף של תרגול באופן עצמאי כדוגמת תרגול מייסור
ואף בתוך תרגול בקבוצה. היתרון בתרגול בקבוצה עם מנחה חיצוני לנו, מאפשר גם ברגעים שכאלו לעזוב את המקצב הפנימי שלנו ולהתחבר למקצב של רוח הקבוצה.
עקרון שימת הלב
נקודת מבט ביוגה נקראת דרושטי.
הדרושטי מאפשרת לנו להוליך אנרגיה לכיווני תנועה שונים, ומחזקת את נקודת כוחו הפיזי של המנח.
הפניית מבט העיניים תוך כדי תנועה תורמת לעיקרון הפניית הקשב פנימה.
נקודות הדרושטי: מבט לשמיים, לקצה האף, אל בין הגבות, אל כפות הידיים, אל גלגל הטבור, אל האגודלים ואל הבהונות.
באנדות
איסופים עדינים באמצעות שרירי הגוף באזורים של מרכזים אנרגטיים שונים עשויים לגרום למצב בו יתאפשר להרגיש מצב גופני הנקרא מולה באנדה, אודיאנה באנדה, וג'אלנדהרה באנדה.
הפנית שימת הלב אל הבאנדות ושימוש נכון בהן תומכים בתרגול היוגה, תומכים בוויסות הנשימה, תומכים בוויסות הכוח כאנרגית חיים ותומכים בפעילות הפנימית של הגוף.
הבאנדות/האיסופים תומכים ביציבה, בשרירי הליבה, בנשימה ובזרימת הדם.
מולה באנדה מכוונת לאזור האגן, איסוף של פתחי האגן/ריצפת האגן.
אודיאנה באנדה מכוונת לאזור הבטן והסרעפת, איסופים ונשימה.
ג'אלנדהרה באנדה ממוקמת באזור הגרון ומופעלת ע"י איסוף עדין של שרירי הגרון תוך מגע של קצה הלשון בחיך העליון - קאצ'רי מודרה.
פראנהאיאמה, תרגול נשימה
בתרגול יוגה נלמדת ומתורגלת תמיכת נשימה בישיבה ובתנועה.
פראנה היא אנרגית החיים; נשימה.
קיימים תרגולים שונים בישיבה ובתנועה לחזק את היכולת הנשימתית שלנו
כאשר העיקר הוא להביא את אותה נשימה אל תוך חיי היום-יום שלנו.
איאמה נחשבת למוות; כאשר אנו מודעים לנשימה וקשובים אליה אנו מביאים פראנה (נשימה; חיים)
אל תוך מקומות בגוף בהם נמצא המוות; איאמה (בהקבלה למקומות חסומים בגוף, אשר בעצם שכחנו לנשום אליהם וכך צברו בחיי היום יום שלנו כאב). אנו שוכחים לנשום כאשר כוחות חזקים מאיתנו כדוגמת כוח המחשבות, התפעלות או פליאה, התרגשות אכזבה או עצב, גורמים לנו לעצירות נשימה מבלי שאנו שמים לכך לב. מהלכים אלו בתוך חיי היום יום שלנו גורמים לרעלנים אשר שוקעים בשרירים בעצמות ובמפרקים ויוצרים כאב. תרגולי נשימה כוללים מדיטצית פראנהאיאמה, קומבאקה, תרגול קאפאלאבטי, סוריה באדאנה, נאדי שודאנה, ותרגול נשימת אוג'אי.
מדיטצית דהיאנה
בתרגול מדיטצית דהיאנה אנו מביאים את עקרון הקשב לתוך ישיבה בנשימה טבעית ונינוחה
בה אין עושה כלשהו (מישהו), מלבד נוכחות פנימית. בתרגול ישיבה בדהיאנה מתפתחת בנו היכולת לשים לב למתבונן, אותה ישות פנימית שמתבוננת בחיים ונוכחת אם רק ניתן לה את מקומה.
במדיטצית דאהיאנה אנחנו והחלל מבחוץ ומבפנים הופכים לאחד.
ייתכן ואנו יכולים לזהות את המפגש והחיבור בין הציפור האוכלת לציפור המתבוננת.
כאשר נרצה לפתח וללמוד כלים למיינדפולנס ולקשיבות בחיי היום יום, נתרגל פראנהאיאמה ומדיטצית דאהיאנה.
נשימת אוג'אי
פראנהאיאמה עוסקת במשך באיכות ובמיקום. בתרגול אשטאנגה יוגה ויניאסה משלבים את איסוף אזורי הבאנדות לנשימה באוג'אי. המילה אוג'אי מתייחסת לכיוון למעלה.
הנשימה מתרחבת מתארכת ומכווננת לאזור רצפת האגן דרך מרכז הגוף ועד למעל הראש, לעומת הכנסת אויר והוצאתו בהתנשפות עליונה בלבד. תרגול אוג'אי פראנהאיאמה משלב איסופים עדינים של ריצפת האגן, של הבטן התחתונה ושל הצלעות, תוך התייחסות לאזור בית החזה והסרעפת ותוך איסוף מנח הלשון, קאצ'רי מודרה. באוג'אי אנו מפנים את הקשב אל מנטרת הנשימה סו-הם שנשמעת מעצמה בתוכנו, תוך כדי התייחסות לאזורי גוף שונים ואיסופי הבאנדות.
מנח הגוף – תרגול אסאנה ביוגה
כל העבודה עם הגוף במימד הפיזי שלו מתייחסת לעשיית אסאנה, קרייה יוגה.
אסאנה משמע לשבת בתוך הגוף.
תנוחות הגוף כולל תרגולי הנשימה, נחשבים לאסאנות אשר עצם ביצוען מאפשר נגישות
לאזורים שונים בגוף על מנת לאפשר חופש בתוכם. תרגול האסאנות מאפשר להביא אל תוך הגוף שימת לב ונשימה; אנרגיית חיים, התרווחות. עצם הפעולות הללו מקרבות אותנו לעצמנו ומנקות אותנו מחסמים רגשות וכאבים שהצטברו לנו בגוף. תרגול אסאנה ביוגה מפתח נגישות גבוהה לגוף ועל כן התנועה הופכת חיננית יותר, יציבה יותר ונוכחת.
מנחי הגוף בתרגול היוגה הן ערך מוסף על העבודה הפנימית ואינם מנחים/פוזות לביצוע במימד הצורני (כל מה שנראה כיכולת אקרובטית). אבחנה זו תורמת לתרגול יוגה מתוך שקט פנימי
ולא מתוך רצון להשיג צורה מסויימת בגוף (ולמניעת פציעות).
עקרון הויניאסה
באשטאנגה יוגה מתורגל עיקרון של שינוי; אש.
תרגול יוגה בזרימה מדמה לנו את החיים עצמם, אשר אינם עומדים במקום אחד.
החיים נמצאים בתנועה ובשינוי פנימי פיזיולוגי מתמיד, כך גם תרגול הויניאסה מאפשר לנו להתחבר לכוח חיים זה בתוכנו ולהתמודד גם עם שינויים הבאים מן החוץ. במהלך התרגול אנו מביאים את העקרונות השונים אל תוך עקרון הויניאסה, ובכך מאפשרים שהייה במקצב נשימתי בתרגול האסאנה.
עקרונות תפקודיים של הגוף הנע:
אחד הדברים המעניינים בתרגול יוגה בגישת האשטאנגה ויניאסה הוא ההבנה המתפתחת תוך כדי התרגול תוך כדי שימת לב אל כל העקרונות התומכים. הבנה זו מלמדת אותנו על הגוף שלנו, מעירה את תשומת ליבנו ומעוררת את המערכת הפרופיוצפטיבית בהבחנה של מהו מיקום הגוף או מהו מיקום איבר ביחס לאיבר אחר. אנו יכולים ללמוד לשים לב אל מה מתאפשר לנו בהתאם ליכולת תפקודית או אנטומית ברגע זה ומה המיקום שמתאפשר לנו עם הזמן. כאשר אנו עירניים לכך וליכולת האישית שלנו ברגע הזה יכולת התרגול מתחזקת בנו פלאים.
ברגע שאנו מאפשרים למה שקיים להיות ללא שיפוט נולדות מתוכנו אפשרויות חדשות במרחב הפנימי והחיצוני; לב הפילוסופיה הרוחנית ביוגה, בקבלה, ובבסיס לכל תורות האימון העכשוויות.
כך היוגה מחברת גוף אל תודעה עירנית, מעצימה נוכחות ומחברת לתוך כל זה את הרוח.
הבנה זו עשויה להיוולד אצל מתרגלים הבוחרים להתבונן ולחקור את תנועתם
במובן נקי משיפוט עצמי וחף מהשוואות.
נמסטה
עדי בן דניאל